Wzorce projektowe w JavaScripcie przewodnik dła programistów JavaScriptu i Reacta - Osmani, Addy (Helion, 2024)
JavaScript należy do najpopularniejszych i najwszechstronniejszych języków programowania na świecie. Rozwój JavaScriptu w ogromnym stopniu oddziałuje na sposoby tworzenia aplikacji internetowych. Z kolei na kwestię ich obsługi technicznej znaczący wpływ mają rozwiązania wybierane przez programistów. Okazuje się, że stosowanie nowoczesnych wzorców projektowych zdecydowanie poprawia komfort pracy z aplikacją na poszczególnych etapach cyklu jej rozwoju. W tej książce omówiono ponad 20 najprzydatniejszych wzorców projektowych, dzięki którym tworzone aplikacje internetowe będą łatwe w późniejszej obsłudze technicznej i w trakcie skalowania. Poza wzorcami projektowymi przedstawiono wzorce generowania i wydajności działania, których znaczenie dla użytkowania aplikacji jest ogromne. Opisano również nowoczesne wzorce Reacta, między innymi Zaczepy, Komponenty Wyższego Rzędu i Właściwości Generowania. Sporo miejsca poświęcono najlepszym praktykom związanym z organizacją kodu, wydajnością działania czy generowaniem, a także innym zagadnieniom, które pozwalają na podniesienie jakości aplikacji internetowych.
Includes bibliographical references and index
Keywords: JavaScript (Computer program language); Software patterns; Computer software -- Reusability; Scripting languages (Computer science); JavaScript (Langage de programmation); Logiciels; Modèles de conception; Logiciels; Réutilisation; Langages de script (Informatique)