Docker niezawodne kontenery produkcyjne : praktyczne zastosowania - Kane, Sean P.; Matthias, Karl (Helion, 2024)
Docker radykalnie zmienił proces wdrażania oprogramowania. Obrazy i kontenery Dockera ułatwiają zarządzanie zależnościami, co uprościło testowanie, wdrażanie i skalowanie aplikacji. Technologia ta intensywnie się rozwija, wciąż zmieniają się dostępne narzędzia i zalecane praktyki. To wszystko sprawia, że dogłębne zrozumienie działania współczesnego Dockera nie jest trywialnym zadaniem. Dowiedz się, jak budować nowoczesne, niezawodne systemy rozproszone o wysokiej dostępności. To gruntownie zaktualizowane i uzupełnione wydanie praktycznego przewodnika po wdrażaniu i testowaniu kontenerów Dockera. Przedstawia proces przygotowania pakietu aplikacji ze wszystkimi ich zależnościami, a także jego testowania, wdrażania, skalowania i utrzymywania w środowiskach produkcyjnych. Zawiera omówienie Docker Compose i trybu Docker Swarm, opis zagadnień związanych z Kubernetes, jak również przykłady optymalizacji obrazów Dockera. W tym wydaniu zaprezentowano ponadto najlepsze praktyki i narzędzie BuildKit, opisano wsparcie obrazów wieloarchitekturowych, kontenerów rootless i uwzględniono wiele innych ważnych informacji.
Includes bibliographical references
Keywords: Open source software; Application software -- Development -- Automation; Virtual computer systems; Computer software -- Development; Linux device drivers (Computer programs); Logiciels libres; Logiciels d'application; Développement; Automatisation; Systèmes virtuels (Informatique); Pilotes de périphérique pour Linux (Logiciels)