Terraform tworzenie infrastrukury za pomocą kodu - Brikman, Yevgeniy (Helion, 2023)
Jeszcze do niedawna praca administratora systemu polegała na ręcznym przygotowywaniu infrastruktury do działania. Mozolne konfigurowanie serwerów, baz danych i elementów sieci niosło za sobą ryzyko przestojów środowiska produkcyjnego i wprowadzenia błędnych ustawień, a wdrożenia przebiegały powoli i łączyły się z nieuchronnym poszukiwaniem błędów. Dziś do tego rodzaju prac służy Terraform, narzędzie open source przeznaczone do tworzenia i wdrażania kodu infrastruktury, a także zarządzania nim; rozwiązanie stosowane w takich platformach jak Amazon Web Services, Google Cloud, Azure i wiele innych. To trzecie, wzbogacone i uzupełnione wydanie praktycznego samouczka, dzięki któremu błyskawicznie rozpoczniesz pracę z Terraform. Zapoznasz się̜ z ję̜zykiem programowania Terraform i zasadami tworzenia kodu. Szybko zaczniesz wdrażać infrastrukturę i zarządzać nią za pomocą zaledwie kilku poleceń. Istotną częścią książki jest pokazanie metodologii DevOps w działaniu, a także wyjaśnienie zasad kodowania infrastruktury. Dziesiątki jasnych przyk̜ładów kodu, które można samodzielnie wypróbować w akcji, ułatwią zrozumienie podstaw. Nie musisz być weteranem DevOps ani doświadczonym administratorem systemów - z tym podręcznikiem nawet początkujący programiści sprawnie przygotują pełny stos, który zapewni obsługę ogromnego ruchu sieciowego w rzeczywistych środowiskach produkcyjnych.
Includes bibliographical references
Keywords: Computer networks -- Management; Computer software -- Development; Operating systems (Computers) -- Software; Computer network architectures; Cloud computing; Réseaux d'ordinateurs; Gestion; Systèmes d'exploitation (Ordinateurs); Logiciels; Réseaux d'ordinateurs; Architectures; Infonuagique; Computer networks; Management; Computer software; Development; Operating systems (Computers); Software