Nowoczesny Linux przewodnik dla użytkownika natywnej chmury - Hausenblas, Michael (Helion, 2023)
Linux cieszy się dużą popularnością wśród administratorów i użytkowników. Znakomicie sprawdza się nawet na bardzo skromnym sprzęcie. Działa na komputerach Raspberry Pi, na maszynach wirtualnych i na komputerach marsjańskich łazików. Niezależnie od tego systemy linuksowe są cały czas rozwijane i dostosowywane do najnowszych trendów i technologii systemów informatycznych. Niezależnie od tego, czy używasz Linuksa do programowania, do tworzenia złożonych projektów, czy też do pracy biurowej, bardzo zyskasz na dokładniejszym poznaniu jego możliwości. To książka przeznaczona dla użytkowników komputerów pracujących pod kontrolą Linuksa. Znalazły się w niej tak ważne kwestie, jak omówienie komponentów o krytycznym znaczeniu i mechanizmów kontroli dostępu czy wyjaśnienie systemu plików w Linuksie. Umieszczono tu również liczne wskazówki i ćwiczenia, dzięki którym nauczysz się obsługiwać nowoczesne terminale i powłoki systemu Linux, a także zarządzać obciążeniami. Ponadto dowiesz się, jak uruchamiać aplikacje Linuksa za pomocą kontenerów, i poznasz systemd, nowoczesne systemy plików i niemodyfikowalne dystrybucje, takie jak Flatcar i Bottlerocket. W książce opisano też bardziej zaawansowane narzędzia, takie jak połączenia typu P2P i mechanizmy synchronizacji chmury. Oto prosta droga, by szybko zacząć korzystać z przebogatych możliwości nowoczesnego Linuksa!
Includes bibliographical references and index
Keywords: Linux; Operating systems (Computers); Systèmes d'exploitation (Ordinateurs); operating systems