Tajniki języka JavaScript -- Zakresy i domknięcia - Simpson, Kyle (Helion, 2016)
Początkujący programista może zacząć szybko tworzyć proste aplikacje w JavaScripcie i nabrać złudnego przekonania o swoich umiejętnościach. Jednak ten, kto chce osiągnąć prawdziwą biegłość w tym języku, musi opanować trudniejsze zagadnienia, na przykład asynchroniczność czy techniki związane z wydajnością. Choć nie jest to ani proste, ani oczywiste, trzeba też zrozumieć wewnętrzne mechanizmy rządzące JS. Dopiero wiedza na tym poziomie pozwoli na zdobycie umiejętności profesjonalisty. Niniejsza książka jest drugą częścią serii w całości poświęconej językowi JavaScript. Jest przeznaczona dla osób, które używają JS w swojej pracy, ale postanowiły włożyć trochę wysiłku w to, aby bardzo dokładnie rozumieć, dlaczego i w jaki sposób działa ten język. Omówiono w niej bardzo istotne koncepcje JS: zakresy i domknięcia. Poza ogólnymi informacjami szczegółowo opisano m.in. zakresy leksykalne, zakresy funkcji i bloku, mechanizm hostingu i zakresy domknięcia. Co najważniejsze, przedstawiono materiał w sposób przystępny, zwięzły i klarowny, ale nieodmiennie na bardzo wysokim poziomie. Dzięki tej książce: poznasz najważniejsze zasady rządzące wewnętrznym sposobem działania kodu JS zrozumiesz pojęcie zakresu -- zbioru reguł kierujących pracą silnika JavaScript dokładnie poznasz zagnieżdżone zakresy, czyli serie kontenerów przechowujących zmienne i funkcje poznasz zakresy funkcji i bloku, mechanizm hostingu, a także wzorce i korzyści płynące z ukrywania na poziomie zakresu zaczniesz prawidłowo stosować domknięcia w zadaniach synchronicznych i asynchronicznych, między innymi podczas tworzenia bibliotek JavaScriptu zbliżysz się do celu, jakim jest prawdziwe i dogłębne zrozumienie tego języka Dowiedz się, w jaki sposób działa Twój kod JS!
Title from content provider