Obrazy jiné touhy queer umění a vizualita v českých zemích = Images of queer desire : queer art and visuality in Czech Lands - Zikmund-Lender, Ladislav 1985- (Vysoké učení technické v Brně, nakladatelství VUTIUM, 2024)
Publikace vychází z předpokladu, že existují a v minulosti ještě více existovaly strukturální nerovnosti a diskriminace neheterosexuálních lidí ve společnosti. Jejich životní zkušenost, kdy se museli vyrovnávat s odmítnutím svého přirozeného sociálního prostředí, systému, politiky, státu a jeho institucí, je nezanedbatelným, a dokonce nenahraditelným zdrojem kulturní produkce. Kapitoly knihy rozdělené do čtyř oddílů ukazují interpretaci předmětů, textů, obrazů a designu, které je možné číst jako queer. Do popředí vystupuje časovost takového čtení a nutnost přehodnotit kanonická kvalitativní měřítka vysoké kultury. Dále se autoři zabývají otázkou, nakolik je možné spojovat životní soukromí (sociální a sexuální) s uměleckou i literární tvorbou, nakolik je queer životní zkušenost výhodou a nakolik handicapem profesního úspěchu. Proč je na jedné straně nedílnou součástí čtení a interpretace tvorby neheterosexuálních lidí, ale současně není mezi tvorbou a životními okolnostmi kauzální vztah
Keywords: queer umění; homosexualita a umění / Česko / 20.-21. století; queer teorie; sexuální menšiny / Česko; moderní umění / Česko; vizuální umění / Česko / 20.-21. století; interpretace uměleckého díla; homosexuality and art / Czechia / 20th-21st centuries; queer theory; sexual minorities / Czechia; modern art / Czechia; visual art / Czechia / 20th-21st centuries; art interpretation; 20.-21. století; kolektivní monografie; collective monographs; Aufsatzsammlung