Kapiści radość i udręka koloru : obrazy z kolekcji Krzysztofa Musiała : Galeria aTak, Warszawa : 5 XII 2024 - 15 II 2025 = The Kapists : the joy and the torment of colour : paintings from the Krzysztof Musiał collection : aTak Gallery, Warsaw : 5 XII 2024 - 15 II 2025 - Wojciechowski, Jerzy 1965- (Galeria aTak, 2024)
Katalog wystawy "Kapiści. Radość i udręka kolorów", która prezentuje obrazy z kolekcji Krzysztofa Musiała. Publikacja zawiera ponad dwieście reprodukcji obrazów i zdjęć. Jest swego rodzaju podsumowaniem dotychczasowych odsłon twórczości kapistów mających miejsce w Galerii aTAK. Ta grupa malarzy, samozwańczo określających się jako Komitet Paryski (w skrócie K.P.), a od lat trzydziestych XX wieku znanych jako "kapiści", jest bodaj najbardziej rozpoznawalnym ugrupowaniem artystycznym w polskiej sztuce minionego stulecia. Stworzyli je sto lat temu, w roku akademickim 1923/1924, studenci Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, będący w większości uczniami przybyłego wówczas z Paryża do Krakowa profesora Józefa Pankiewicza
Wystawa: Galeria aTak, Warszawa, 5 grudnia 2024 r. - 15 lutego 2025 r
Keywords: Musiał, Krzysztof / (1949- ); Galeria aTAK; Kapiści (grupa artystyczna); Grupy artystyczne; Kolekcjonerstwo; Koloryzm; Malarstwo polskie; Wystawy sztuki; Zbiory prywatne; Warszawa (woj. mazowieckie); 1901-2000; Publikacja bogato ilustrowana; Katalog wystawy; Ausstellungskatalog -- Galeria aTAK -- 05.12.2024-15.02.2025 -- Warschau