Všetko je v hlave Jozef Jankovič - Bajcurová, Katarína 1957- (Slovart, 2024)
Jozef Jankovič (1937 - 2017) je nepochybne najvýznamnejší slovenský sochár 20. storočia. Kniha Všetko je v hlave pripomína nielen jeho výnimočné dielo a osobnosť, ale do hĺbky mapuje tú časť umelcovej tvorby, ktorú venoval tematike hlavy. "Koruna tela" sa preňho stala svojráznou scénou malých životných banalít, ľudských i spoločenských drám, komédií i tragikomédií, ktoré nestrácajú na aktuálnosti. Hlavy u Jankoviča zväčša nemajú tvár, sú to skôr busty, masky-profily, ktorým bol síce odopretý zázrak videnia, ale v ich tvaroch a siluetách sa odohrávajú neočakávané a prekvapivé deje. Umelec nimi zvláštnym spôsobom komentuje naše osobné i historické komplexy, víťazstvá a zlyhania, individuálnu i kolektívnu skúsenosť. Zároveň sú akýmsi záznamom jeho novátorského myslenia, premenlivosti foriem, techník a rukopisu v čase. V graficky pôsobivej knihe nájde čitateľ viacero doteraz nepublikovaných a menej známych diel sochára
Keywords: Jankovič, Jozef -- 1937-2017