'Wie moet ik anders herhalen?' citaten en allusies in de geschriften van Gerard Reve : een eerste inventarisatie - Maas, Nop 1949-; Reve, Gerard Kornelis van het 1923-2006 (Uitgeverij Fragment, 2024)
"Aan zijn dierbare vriendin Josine Meyer schreef Gerard Reve: 'Ik maak de indruk iets gelezen te hebben, omdat ik van het weinige dat ik ken, een zeer intens profijt trek. En mijn thans niet meer fotografiese, maar toch nog behoorlijk funksionnerende geheugen is een geweldige steun. Ik woeker met 32 citaten, 59 Bijbelplaatsen, 9 boeken over kunsttheorieën, 13 boeken over religie, & daarbij een scherp, goed determinerend & vooral goed ordenend verstand.' Teksten van derden nemen in de geschriften van Reve de vorm aan van citaten, allusies en parafrasen. In dit boek biedt Nop Maas daarvan in 1852 lemma's een eerste inventarisatie: veel uit de Bijbel, maar ook een en ander van schrijvers als Nescio, Willem Frederik Hermans en Louis-Ferdinand Céline en wat hij opving en onthield in het dagelijkse leven."
Keywords: Reve, Gerard Kornelis van het -- 1923-2006; Reve, Gerard / 1923-2006; Zitatensammlung