Słowo honoru - Krajewski, Marek 1966- (Wydawnictwo Znak, 2024)
"Lwów 1938. Europa na krawędzi wojny. W Rzeczypospolitej trwa bezllitosna walka o wpływy. Czy możliwy jest sojusz z Niemcami? Edward "Łyssy" Popielski podejmuje decyzję, która na zawsze zaważy na losach jego, jego najbliższych i polski. Kraków 1942. W więzieniu na Montelupich o życie walczy dwóch polskich oficerów.Łaczy ich dane przed wojną słowo honoru. Czy opuszczą mury hitlerowskiej katowni? Wrocław 1956. Do władzy dochodzi Gomułka. W szeregach funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa poruszenie: na jaw wychodzą zadawnione tajemnice i układy. Jaki wpływ na nową rzeczywistość ma starzejący się oficer przedwojennego polskiego wywiadu i decyzja, którą podjął przed laty? Mistrzowska powieść szpiegowska, w której Marek Krajewski odkrywa mniej znane karty z historii służb specjalnych II Rzeczypospolitej i PRL."--Page [4] of cover
Keywords: Intelligence officers / Poland / Fiction; World War, 1939-1945 / Fiction; Officiers de renseignements / Pologne / Romans, nouvelles, etc; Années cinquante (Vingtième siècle) / Romans, nouvelles, etc; Historical fiction; Spy fiction; Thrillers (Fiction); Novels; Romans; Fiktionale Darstellung