Węgiel to bogactwo górnictwo w okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej : informator wystawy - Skoczek, Tadeusz 1955-; Krzemień, Weronika; Skoczek, Anna (Wydawnictwo Muzeum Niepodległości, 2024)
Tytuł wystawy "Węgiel to bogactwo", dziś brzmiący nieco ironicznie, przenosi nas w czasy, gdy surowiec ten traktowany był niezwykle poważnie. Węgiel, nazywany czasem "czarnym złotem", stanowił najważniejszy towar eksportowy w okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, był najbardziej popularnym paliwem grzewczym i energetycznym, podporą polskiej gospodarki. Towarzyszący wystawie katalog, oprócz funkcji dokumentacyjnej, ma również ogromne walory poznawcze, interesujące szczególnie dla młodego pokolenia. Z zainteresowaniem przeczytają zapewne esej kuratorski Weroniki Krzemień również przedstawiciele generacji z czasów PRL-u. Autorka przedstawia dzieje polskiego górnictwa od 1945 roku, aż po wydarzenia stanu wojennego 1981. Pisze o gloryfikacji pracy górnika, przodowniku pracy – Wincentym Pstrowskim, a także o ustanowieniu i obchodach Dnia Górnika, zwanego "Barbórką" i związanej z tym świętem szeroko zakrojonej propagandzie. Ukazuje przyczyny późniejszego niezadowolenia społecznego górników i zwrotu w postrzeganiu górników przez władze PRL oraz będące następstwem tym zmian fale strajków i wydarzenia 1981 roku. Publikację uzupełnia wstęp dr. Tadeusza Skoczka zawierający osobiste wspomnienia autora z okresu lat 70. XX wieku oraz esej poświęcony utworom poetyckim i pieśniom tworzonym w czasie stanu wojennego i po 13 grudnia 1981 roku, prezentujący także kolędy i modlitwy z tego okresu
Ausstellungsdaten ermittelt: Wystawa: Galeria Plakatu Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej, Warszawa, 1 grudnia 2023 r. - 3 marca 2024 r
Nakład 200 egz.
Online als PDF verfügbar: https://static.goout.cloud/muzeumniepodlegloscipl/2024/01/61097cdb-katalog-wystawy-wegiel-to-bogactwo.pdf (abgerufen am 6.8.2024)
Keywords: Geschichte 1945-1981; Kunst; Propaganda; Bergbau; Polen; Galeria Plakatu (Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej); Górnictwo; Grafika polska; Grafika użytkowa; Plakat polityczny; PRL.; Sztuka polska; Tematy i motywy; Wystawy sztuki; Warszawa (woj. mazowieckie); 1901-2000; 1945-1989; 1989-2000; 2001-; Album; Katalog wystawy; Ausstellungskatalog -- Galeria Plakatu -- 01.12.2023-03.03.2024 -- Warschau