Tonsättare i Sverige, musiker i Amerika Emilie Holmberg Hammarsköld (1821-1854) - en kvinnlig pionjär - Henrysson, Harald 1942-; Hedwall, Lennart 1932- (Förlags AB Björnen, 2023)
"1844 försvann den unga kompositören, pianisten och sångerskan Emilie Holmberg plötsligt från den svenska musikscenen för att dyka upp i Amerikas sydstater, där hon snabbt skapade sig ett namn. Hon var där strax före Jenny Lind, som skymtar i denna skildring, liksom andra välkända namn som Fredrika Bremer, Carl Jonas Love Almqvist och violinisten Ole Bull. Redan som tonåring hade Emilie skrivit ett stort antal sånger och kunde innan flytten till Amerika räkna fem utgivna sånghäften som kompositör. Emilie påverkades starkt av giftermålet med brukspatronen Hjalmar Hammarsköld, som hamnat i ekonomisk kris och flydde från sina fordringsägare för att söka en ny framtid i Förenta staterna. Men främst handlar boken om hennes breda musikaliska repertoar och konsertverksamhet i den amerikanska miljö hon vistades i med såväl kvinnofrågan som slaveriet, ett krig med Mexiko och ett annalkande inbördeskrig i fonden. Hon gick bort alldeles för tidigt 1854. Musikvetaren och docenten Lennart Hedwall har tidigare behandlat Emilies sånger i sin utomordentliga översikt av den svenska romansens historia, På sångens vägnar. I ett längre, avslutande kapitel ger han en fördjupad bild av Emilies musikskapande. Bokens huvudförfattare Harald Henrysson har tidigare fördjupat sig i en annan familjs framgångar i musiklivet i USA: David Björling och hans söner i Amerika (1920-21)."
Keywords: Holmberg, Emilie Augusta Kristina -- 1821-1854; Geschichte 1821-1854; Sängerin; Komponistin; Schweden; USA; Biografie