Miloš Ševčík - essentia minimalis - Hnojil, Adam 1976-; Pastor, Jolana (Západočeská galerie v Plzni, 2024)
Miloš Ševčík (1939–2007) patří mezi umělce, jejichž tvorba byla výrazně determinována omezeními komunistického Československa. Po absolutoriu naVysové škole uměleckoprůmyslové v roce 1964 se Ševčíkova kariéra úspěšně rozvíjela a byl oceňován jako jeden z nejoriginálnějších grafiků mladé generace. O tom svědčí i účast na několika reprezentativních výstavách na sklonku šedesátých let 20. století, kdy vrcholí první fáze jeho tvůrčího období. Po pádu komunistického režimu v roce 1989 přišlo závěrečné umělecké vzepětí, v němž autor revokuje a syntetizuje svoji předchozí tvorbu. V autorově tvorbě lze vysledovat několik vývojových fází, které nesou významné rysy a umožňují blíže osvětlit umělcův vývoj a jeho uvažování. Počátkem šedesátých let se vypořádával s realistickými formami, aby následně přešel k formám biomorfní semiabstrakce, které jsou pro něj charakteristické
Impressum: Výstava: Západočeská galerie v Plzni - výstavní síň "13", 26.06 - 29.09.2024
Keywords: Ševčik, Miloš -- 1939-2007; Ausstellungskatalog -- Výstavní Síň 13 -- 26.06.2024-29.09.2024 -- Pilsen; Bildband