Ottar Trallings levnadsmålning - Cederborgh, Fredrik 1784-1835 (Svenska Akademien, 2023)
"Läsningen är som att färdas i eka nedför en mellansvensk å, med en kåserande herre i aktern, lika avspänd inför idyll som katastrof."- Sven DelblancFredrik Cederborgh (1784-1835) har kallats den svenska realismens fader. Han tillhörde en välbärgad bergslagssläkt och kom efter en stockholmskarriär som ämbetsman, tidningsutgivare och boktryckare att återvända till hemtrakten i form av bruksägare. Hans erfarenheter från Stockholmsåren låg till grund för vad som brukar räknas som höjdpunkten i hans produktion: Ottar Trallings levnadsmålning (utgiven i fyra delar 1810-1818). Gunnar Ekelöf har kallat den "vår första verkligt läsbara roman". Det är en berättelse i den satiriska och pikareska stilen om ynglingen Ottars dråpliga äventyr i den kungliga huvudstaden som den tog sig ut under tidigt 1800-tal. Även en nutida läsare riskerar att smittas av såväl humorn som den otyglade berättarlusten.Inledning av Horace Engdahl. Kommentarer och ordförklaringar av Ljubica Miočević."