Old masters in new colours - Farkaš, Patrik; Zapletalová, Jana 1981- (Univerzita Palackého v Olomouci, 2023)
Studium uměleckých děl starých mistrů není již dávno výsadou pouze historiků umění. Znalectví a další uměleckohistorické metody mohou dnes využívat v mnohem větší míře než kdy dříve poznatků tzv. exaktních věd. Ty umožňují získávat o uměleckých dílech minulosti nové znalosti, které nejsou zřejmé našemu zraku. Zobrazovací a instrumentální metody pro průzkum uměleckých děl mnohdy dovolují doslova "nahlédnout do obrazu", pod povrch viděného, a pozorovat dílo například v různých oblastech neviditelného spektra elektromagnetického záření. Díky využití různých průzkumových metod - s potřebnou obezřetností a vědomím jejich limitů - bývá možné nahlédnout do hypotetického procesu vzniku díla a do malířského souvrství. Lze charakterizovat materiálovou podstatu či technologické postupy nebo studovat autorské změny a pozdější zásahy do díla. Různé průzkumové metody umožňují nazírat umělecká díla z jiných perspektiv a studovat je obrazně řečeno "v nových barvách", často barvách, ve kterých se ukazují našemu zraku při využití rozmanitých zobrazovacích metod. Jak může historik umění s technologickými poznatky pracovat a do jaké míry se o ně vůbec může opřít, demonstruje a řeší celkem sedm případových studií zabývajících se závěsnými obrazy starých mistrů ze sbírek Arcibiskupství olomouckého a Muzea umění Olomouc
Keywords: Muzeum Umění Olomouc; Muzeum umění (Olomouc, Česko); Katolická církev. Arcibiskupství olomoucké; evropské malířství -- 16.-17. století; obrazy -- Evropa -- 16.-17. století; restaurátorský průzkum; věda a umění; dějiny umění; umělecké sbírky -- Česko; Olomouc (Česko); případové studie; Aufsatzsammlung