Aleksander Sochaczewski kronikarz syberyjskiej katorgi : informator wystawy - Skoczek, Tadeusz 1955-; Milewska-Młynik, Anna 1950-2018; Piekarska, Małgorzata Karolina 1967- (Muzeum Niepodległości w Warszawie, 2023)
180. rocznica urodzin i 100. rocznica śmierci Aleksandra Sochaczewskiego są doskonałą okazją do przypomnienia jego twórczości, ten wybitny polski artysta żydowskiego pochodzenia bywał bowiem ostatnio zapominany. Jego losy związane były z Powstaniem Styczniowym. Za udział w przygotowaniach do tego polskiego zrywu narodowowyzwoleńczego, jednego z największych, był więziony w Cytadeli Warszawskiej i został zesłany na 22 lata na Syberię. Traumatyczne przeżycia z zesłania odcisnęły piętno na jego psychice. Po powrocie tworzył cykl obrazów dokumentujących katorgę i pobyt na Syberii, malując to, co przeżył i czego był świadkiem. Od 1981 roku niemal całą kolekcję dzieł tego artysty posiada Muzeum Niepodległości. Obrazy eksponowane są w Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej, gdzie malarz był więziony. Niniejszy katalog, towarzyszący wystawie o tym samym tytule, zawiera prezentowane na niej reprodukcje obrazów Sochaczewskiego, o których piszą Anna Milewska-Młynik, Małgorzata Karolina Piekarska i Tadeusz Skoczek. Wystawa oraz informator wystawy powstały w ramach projektów "Rok Powstania Styczniowego na Mazowszu" i "Rok Aleksandra Sochaczewskiego", zrealizowanych z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego
Wystawa: Muzeum Niepodległości, Warszawa, 2023 r. - Genaue Ausstellungsdaten ermittelt: 18.03 - 31.03.2024, Galeria W-Z, Ul. Krakowskie Przedmieście 83, Warszawa
Nakład 1000 egz.
Online als PDF verfügbar: https://static.goout.cloud/muzeumniepodlegloscipl/2023/12/376181b2-katalog-wystawy-aleksander-sochaczewski.-kronikarz-syberyjskiej-katorgi.pdf
Keywords: Sochaczewski, Alexander -- 1843-1923; Sochaczewski, Aleksander / (1843-1923); Muzeum Niepodległości (Warszawa); Malarstwo polskie; Sybiracy; Tematy i motywy; Wystawy sztuki; Warszawa (woj. mazowieckie); 1801-1900; 1901-2000; 1901-1914; Album; Katalog wystawy; Ausstellungskatalog -- Galeria W-Z -- 18.03.2024-31.03.2024 -- Warschau