Tatry Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski = The Tatras - Król, Anna 1958-; Grzybała, Wojciech; Ładygin, Zbigniew 1950-; Nowak, Katarzyna; Sikorski, Mirosław 1965- (Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, 2023)
Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha i Fundacja Andrzeja Wróblewskiego zapraszają na wyjątkową wystawę Tatry. Wróblewski. Karłowicz. Wyczółkowski. Ekspozycja jest zbudowana wokół oryginalnego, czarno-białego Cyklu górskiego Andrzeja Wróblewskiego. Towarzyszą mu grafiki Leona Wyczółkowskiego, inspirowane japońskimi drzeworytami barwnymi ukiyo-e (obrazy przepływającego, przemijającego świata), oraz tatrzańskie fotografie Mieczysława Karłowicza, kompozytora, taternika i fotografa. To, co łączy tych tak różnych twórców, to przede wszystkim widzenie Tatr, wynikające z przeżycia i doświadczenia wędrówki, wspinaczki, oraz niezwykła umiejętność przełożenia na język wizualny tak – zdawałoby się – nieprzekładalnych doznań. Wróblewskiego i Karłowicza zbliża także przedwczesna, tragiczna i bezsensowna śmierć w górach. Wystawa jest częścią projektu Góry. Prezentujemy na niej dzieła z Fundacji Rodziny Staraków, Muzeum Narodowego w Krakowie, Muzeum Tatrzańskiego im. Dra Tytusa Chałubińskiego w Zakopanem, Muzeum Manggha, Centralnej Biblioteki Górskiej Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego w Krakowie oraz z kolekcji prywatnych
Wystawa: Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, Kraków, 18 maja - 5 listopada 2023 r. - Na stronie 4. okładki wyłącznie błędnie przypisany ISBN
Keywords: Karłowicz, Mieczysław -- 1876-1909; Wyczółkowski, Leon -- 1852-1936; Wróblewski, Andrzej -- 1927-1957; Kunst; Tatra -- Motiv; Karłowicz, Mieczysław / (1876-1909); Wróblewski, Andrzej / (1927-1957); Wyczółkowski, Leon / (1852-1936); Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha; Fotografia polska; Malarstwo polskie; Pejzaż górski; Rysunek polski; Wystawy sztuki; Kraków (woj. małopolskie); Tatry (góry); 1801-1900; 1901-2000; Album; Katalog wystawy; Ausstellungskatalog -- Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha -- 18.05.2023-05.11.2023 -- Krakau