Posttraumatické vyprávění Trauma - literatura - vzpomínka - Kratochvil, Alexander 1965- (Kulturverlag Kadmos, 2023)
Aby bylo možné vzpomínat, vyprávějí se příběhy. Lidé vyprávějí příběhy mimo jiné proto, aby si v paměti udrželi vzpomínky. Čím se ale liší vyprávění příběhů zachycujících traumatické zážitky z války, totalitní represe či katastrofy? Trauma je ze své podstaty nevyslovitelné, a tak se literatura založená na posttraumatickém vyprávění stává vzácnou příležitostí ho emocionálně uchopit. Posttraumatické vyprávění můžeme chápat také jako myšlenkový experiment, jenž pomocí literární fikce vytváří cestu k jádru traumatického zážitku, který by jinak zůstal nesdělitelný.
Die Deutsche Originalausgabe erschien unter dem Titel "Posttraumatisches Erzählen : Trauma, Literatur, Erinnerung" (2019)
Keywords: Krieg; Kollektives Gedächtnis; Erzählen; Psychisches Trauma -- Motiv; Literatur; Tschechisch; Deutsch; Trauma; Erinnerung; Katastrophe; Repression; Shoah; Spuren; Zeugenschaft; Zeugnis; Zwischenkriegszeit