Olomouc, Sloup Nejsvětější Trojice a další mariánské a trojiční sloupy, pilíře a obelisky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Vlček, Pavel 1948-; Jemelková, Simona 1961-; Zápalková, Helena 1972- (FOIBOS BOOKS s.r.o., 2023)
Kniha Olomouc Sloup Nejsvětější Trojice a další mariánské a trojiční sloupy, pilíře a obelisky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, kterou vydalo v roce 2023 nakladatelství FOIBOS BOOKS s.r.o. v edici Světové památky UNESCO, vychází jako třináctá v této řadě. Publikace je hlavně soustředěna na nejvýznamnější památku této kategorie, Trojiční sloup v Olomouci, který byl zařazen mezi národní kulturní památky. Druhá část knihy je jen pokusem o celkový přehled památek této kategorie, na který je nahlíženo ne tolik s ohledem na sochařskou práci, ikonografický a ideový program, nýbrž přednostně na jejich architektonickou podobu. Pozornost se tak zaměřuje více na architekturu, která sice nebyla vždy invenční, ale mnohdy se na vzhledu těchto víceméně sochařských děl podíleli i architekti, někdy dokonce ti nejvýznamnější
Keywords: Geschichte 1716-1754; Dreifaltigkeitssäule; Ehrensäule; Pestsäule; Obelisk; Plastik; Mariensäule; Böhmische Länder; Olomouc