Joachimsthal familie en firma 1823-1945 - Wallet, Bart 1977-; Joachimsthal, Talma; Post, Gerben 1978- (WBOOKS, 2023)
"Joachimsthal was een van de bekendste Joodse boekhandels, uitgevers en drukkers van Amsterdam, gevestigd in het hart van de Jodenbuurt. In dit boek wordt voor het eerst het verhaal van Joachimsthal gebracht, met daarbij oog voor de familie achter het bedrijf en voor de vernieuwende, vaak verrassende productie. Wat was het geheim van Joachimsthal? Hoe kon dit bedrijf, in 1823 gestart door Duits-Joodse immigranten, zo snel zo'n centrale plaats krijgen in Joods Nederland en hoe verwierven ze in 1891 de voornaamste plek in de Joodse publieke sfeer? Het boek bevat meer dan 20 verdiepende vensters waarin de cultuurhistorische betekenis van het bedrijf wordt beschreven. Daarin is onder meer aandacht voor vroomheid en mystiek, gebedenboeken en politieke pamfletten, Joodse Oranjeliefde en antifascisme, vormgeving en kunst, Joodse communicatie netwerken en verhouding tot de niet-joodse samenleving, zionisme en antizionisme."
Keywords: Joachimsthal -- Familie : 18.-20. Jh.; Joachimsthal -- Firma; Geschichte 1823-1945; Kultur; Verlag; Buch; Juden; Amsterdam; Joachimsthal family; Jewish publishers / Netherlands / Amsterdam; Jews / Netherlands / Amsterdam / Intellectual life; Jewish booksellers / Netherlands / Amsterdam; Holocaust, Jewish (1939-1945) / Netherlands / Amsterdam; Publishers and publishing / Netherlands / Amsterdam; Booksellers and bookselling / Netherlands / Amsterdam; Amsterdam (Netherlands) / History; Joachimsthal; uitgevers (afzonderlijk); Éditeurs juifs / Pays-Bas / Amsterdam; Juifs / Pays-Bas / Amsterdam / Vie intellectuelle; Libraires juifs / Pays-Bas / Amsterdam; Holocauste, 1939-1945 / Pays-Bas / Amsterdam