De kunst van de macht Jordaens, Lievens en Rembrandt in het Paleis op de Dam - Kolfin, Elmer 1969- (Waanders Uitgevers, 2023)
Elmer Kolfin onderzoekt in dit boek de invloed van zeventiende-eeuwse opdrachtgevers op de kunstproductie. Hij focust hierbij op de artistieke verwachtingen van de burgermeesters De Graeff in de werken van Rembrandt, Lievens en Jordaens voor de decoratie van het Paleis op de Dam.00Een groot deel van de Nederlandse kunst uit de zeventiende eeuw werd speciaal besteld. Het was opdrachtkunst. De opdrachtgevers hadden daarmee grote invloed op de kunstproductie. Hun artistieke verwachtingen en smaak bepaalden een groot deel van wat we nu als de Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst beschouwen. Maar wat de grote opdrachtgevers precies van kunst vonden, en waarom, is nog nooit onderzocht. Dit boek brengt daar verandering in. Het beschrijft hoe de artistieke verwachtingen van twee van de machtigste Nederlanders van de zeventiende eeuw, de Amsterdamse burgemeesters en de broers Cornelis en Andries de Graeff, bepaalden hoe de boogvelden in het huidige Koninklijk Paleis op de Dam, versierd zouden worden met schilderijen van Rembrandt, Jan Lievens en Jacques Jordaens. Maar niet alles liep zoals ze hadden gehoopt
Includes bibliographical references (pages 166-172) and index
Keywords: Graeff, Andries de -- 1611-1678; Rembrandt -- Harmensz van Rijn -- 1606-1669; Jordaens, Jacob -- 1593-1678; Lievens, Jan -- 1607-1674; Graeff, Cornelis de -- 1599-1664; Malerei; Auftragsarbeit; Sammlung; Königlicher Palast -- Amsterdam