Filipp Andrejevič Maljavin - vášeň pro barvu vědecký katalog prací F.A. Maljavina ve veřejných a soukromých sbírkách v České republice = Filipp Andreevič Maljavin - strastʹ k cvetu : naučnyj katalog proizvedenij F.A. Maljavina iz gosudarstvennych i častnych sobranij Českoj Respubliki - Jančarkova, Julija 1970-; Gagen, Sergej Jakovlevič; Chaloupka, David; Tokoš, Vlastislav 1977- (Galerie výtvarného umění v Náchodě, 2020)
Filipp Maljavin (1869–1940) byl jedním z nejvýznamnějších malířů XX. století. Narodil se v roce 1869 v Samarské gubernii. Svoji tvorbu začínal kreslením ikon. Všiml si ho sochař Beklemišev, a poté začal studovat na Císařské akademii umění. Po absolvování akademie odjel do Paříže, kde měl jeho obraz "Smích", jenž byl ve vlasti ohodnocen jako bezobsažný, obrovský úspěch. Maljavin obdržel zlatou medaili. V roce 1922 pod záminkou organizace výstavy emigroval do Francie. Málokdo ví, že se v Česku nachází velká sbírka jeho děl. Je to spojeno s velkou portrétní výstavou jeho obrazů, kterou zde v roce 1933 pořádalo české sdružení malířů Myslbek. Maljavin byl v té době uznávaným a drahým umělcem. Modelem mu stáli králové a diplomaté, politici, pěvci i vědci. Výstava ukáže bohaté dědictví malíře, který nepřijal bolševický režim a od roku 1922 žil v emigraci ve Francii. Divák uvidí více než 40 děl, včetně krásného ohromného plátna akademického období Maljavina "Kamenščiki" (Kameníci). Organizátoři rovněž představují grafická díla Maljavina ze státních a soukromích sbírek z Česka a Německa. K výstavě se připravuje odborný, bohatě ilustrovaný katalog ve dvou jazycích – ruském a českém, jenž bude obsahovat i čtyři úvodní články, seznam děl a bibliografii
Impressum: Výstavu Filippa Andrejeviče Maljavina uspořádala v roce 2017 Galerie výtvarného umění v Náchodě. GVUN - zámecká jízdárna, ochoz, 24.6.2017 - 10.9.2017. - Publikaci ke stejnojmenné výstavě vydaly v roce 2020 Galerie výtvarného umění v Náchodě a Galerie výtvarného umění v Ostravě
Publikace byla vydána v nákladu 400 kusů
Keywords: Maljavin, Filipp A. -- 1869-1940; Maljavin, Filipp Andrejevič / 1869-1940; malíři / Rusko / 19.-20. století; ruské malířství / 19.-20. století; ruská kresba / 20. století; moderní umění / Rusko; politická emigrace / Rusko / 20. století; umělecké sbírky / Česko; painters / Russia / 19th-20th centuries; Russian painting / 19th-20th centuries; Russian drawing / 20th century; modern art / Russia; political emigration / Russia / 20th century; art collections / Czechia; 1896-1938; 19.-20. století; 20. století; kolektivní monografie; katalogy výstav; collective monographs; exhibition catalogs; Ausstellungskatalog -- Státni galerie výtvarného uměni v Náchodě -- 24.06.2017-10.09.2017 -- Náchod