Myšlení obrazem vizuální události Miroslava Petříčka - Hlaváčková, Jitka; Bartlová, Milena 1958-; Janoščík, Václav; Petříček, Miroslav 1951-; Přibáň, Jiří 1967- (Galerie hlavního města Prahy, 2023)
"Obrazy jsou jména toho, co nedokážeme pojmenovat," říká Miroslav Petříček, filosof, pedagog a překladatel, který se zabývá reflexí vizuálního umění už několik desetiletí. Své postřehy shrnul mimo jiné v knize Myšlení obrazem. Průvodce současným filosofickým myšlením pro středně nepokročilé (2009), která se stala předobrazem výstavy v Galerii hlavního města Prahy (2023). Hlavní ideou výstavy i její doprovodné publikace se stal předpoklad, že setkání s obrazem je především vizuální událostí. Záměrem je ukázat, že jazyky slov a obrazů jsou si blízké, ale jejich materiál je odlišný: obraz či výraz nelze jednoduše překládat do pojmů. Obraz nic nepředvádí, nýbrž cosi způsobuje. Není jen ilustrací ani vizuálním zprostředkováním myšlenky, nýbrž specifickým způsobem, jak podnítit myšlení – myslet namalované. Myšlení obrazem je pak odpovědí na setkání s vizuální událostí. Pětice autorů (Miroslav Petříček, Jitka Hlaváčková, Milena Bartlová, Jiří Přibáň a Václav Janoščík) v dialogu s díly více než čtyřiceti výtvarných umělců představila své postoje k jazyku vizuálního umění, jeho historii i žhavé současnosti balancující na hranici reálných a digitálně manipulovaných smyslových vjemů. Společně s autorskou dokumentací fotografa Jiřího Thýna provádí čtenáře labyrintem vizuálních událostí od abstraktního smyslového vjemu přes hledání tvaru a pojmu až po konstruování ideje: od tajemných hranic chaosu a řádu nebo světla a tmy k metaobrazům současného světa
Impressum: Publikace vychází k výstavě "Myšlení obrazem: Vizuální události Miroslava Petřička", konané ve dnech 4.10.2023 - 28.1.2024 v Galerii hlavního města Prahy
Keywords: Petříček, Miroslav -- 1951-; Geschichte 1971-2023; Kunst; Ästhetik; Tschechien; Tschechoslowakei; Ausstellungskatalog -- Galerie Hlavního Města Prahy -- 04.10.2023-28.01.2024 -- Prag