Opowieści okrutne Aleksandra Waliszewska i symbolizm - Gingeras, Alison M. 1973-; Sielewicz, Natalia (Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, 2022)
Na bogato ilustrowane Opowieści okrutne składa się odkrywcza, brawurowa interpretacja sztuki Waliszewskiej przedstawiona w eseju Alison M. Gingeras i Natalii Sielewicz oraz reprodukcje osiemdziesięciu prac artystki zestawionych z ponad pięćdziesięcioma obrazami i rzeźbami historycznymi, m.in. Wojtkiewicza, Biegasa, Čiurlionisa. Rewizjonistyczne spojrzenie na symbolizm przez pryzmat sztuki Wschodu i Północy Europy (a nie dominujących postaci artystów francuskich czy austriackich), pozwala wprowadzić do tego bogatego i nadal zbyt mało zbadanego pola kultury wizualnej szeroką publiczność
Impressum: Publikacja towarzyszy wystawie "Opowieści okrutne. Aleksandra Waliszewska i symbolizm Wschodu i Pólnocy" w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, 3 czerwca - 2 października 2022
Wystawa online: waliszewska.artmuseum.pl (Stand: 22.11.2023)
Keywords: Waliszewska, Aleksandra -- 1976-; Waliszewska, Aleksandra / (1976- ); Muzeum Sztuki Nowoczesnej (Warszawa); Malarstwo europejskie; Malarstwo polskie; Sztuka europejska; Wystawy sztuki; Warszawa (woj. mazowieckie); Waliszewska, Aleksandra / (1976- ) / katalogi wystaw; 1401-1500; 1501-1600; 1601-1700; 1701-1800; 1801-1900; 1901-2000; 2001-; Album; Katalog wystawy; Ausstellungskatalog -- Muzeum Sztuki Nowoczesnej -- 03.06.2022-02.10.2022 -- Warszawa