Pamiętniki - Samlicki, Marcin 1878-1945 (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie, 2023)
Autorem Pamiętników, które oddajemy do rąk czytelników, jest uznany malarz Marcin Samlicki (1878-1945). Barwny życiorys artysty wyłania się z jego własnych zapisków, które prowadził przez całe życie. Razem z nim przebywamy w murach Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie (w której najpierw studiował, a następnie, po latach przerwy, podjął pracę pedagogiczną). W Paryżu Samlicki poznaje wybitnych malarzy polskich i francuskich, w sugestywnych opisach zamykając atmosferę tamtych spotkań. Wpuszcza nas do świata swych przemyśleń i przeżyć, a jego subiektywne spojrzenie staje się naszym udziałem. Pamiętniki Marcina Samlickiego stanowią pozycję o kapitalnym znaczeniu w szeregu edycji źródłowych. Wszyscy, którzy chcieliby poznać opisywaną epokę w relacji naocznego świadka, powinni sięgnąć po tę książkę. Dwa tomy wspomnień Samlickiego zajmują wreszcie należne im miejsce między dziennikami i pamiętnikami artystów. Stało się to możliwe dzięki Paulinie Tenderze, autorce wstępu oraz opracowania
Keywords: Samlicki, Marcin -- 1878-1945; Samlicki, Marcin / (1878-1945); Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki (Kraków); Malarze polscy; Nauczyciele akademiccy; Szkolnictwo wyższe artystyczne; Bochnia (woj. małopolskie); Francja; Kraków (woj. małopolskie); Polska; Samlicki, Marcin / (1878-1945) / dzienniki intymne; 1801-1900; 1901-2000; Pamiętniki i wspomnienia