Slovensko v dielach Slovenskej národnej galérie = Slovakia in the artworks of the Slovak National Gallery - Kusá, Alexandra; Homoľová, Alexandra; Morháčová, Pavlína S.; Korčok, Ivan 1964- (Slovenska národná galéria, 2022)
Príbehy krajiny sú rôzne – historické, politické, osobné, aké si len zmyslíme. My sme dostali príležitosť zostaviť príbeh, ktorý rozprávajú – už vyše sto rokov – umelci a umelkyne. Ako sa na nás dívajú? Je to krajina, alebo sú to ľudia? Je ten obraz zhodný s naším chápaním? A bude sa nám páčiť? Alebo nás vystraší? Sme naozaj definovaní iba mäkkými kopcami a mýtom zeme a jej ľudu? Idea pozrieť sa na zbierky SNG inak prišla z vonku. Vyplynula z diskusie s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ivanom Korčokom, ktorý sa aktívne hlási k tomu, aby naša diplomacia oveľa intenzívnejšie prezentovala Slovensko cez umenie. Na presvedčení, že obrazy sú univerzálny vyslanec, je postavený koncept publikácie – vizuálneho atlasu, ktorým sa posúvame od dejín umenia viac k vizuálnej kultúre
Keywords: Slovenská národná galéria; Kunst; Sammlung; Slowakei; Art; Artwork; Bildband