Innovation the Swedish way - Berggren, Henrik 1957-; Krutmeijer, Eva 1965- (Max Ström, 2023)
Every year Sweden is high on the rankings as one of the most innovative countries, as for the number of historically epoch-making innovations, patents in relation to population or newly established innovation enterprises. The general explanation has been the strong tradition of engineering in Sweden. But there are other explanations for Sweden having som many successful engineers and innovators.Vetenskapsjournalisten Eva Krutmeijer och historikern Henrik Berggren utforskar i boken vad det är som har varit ovanligt gynnsamt för framväxten av innovationer. De närmar sig denna fråga genom att lyfta fram femtio betydelsefulla svenska innovationer - genom denna mångfald av nyskapande kan man skönja djupare mönster.Innovationerna i boken spänner över trehundra år och många är världskända. Författarna har haft en vid definition av begreppet innovation och inkluderat politiska och sociala nyskapelser som uppstått i Sverige och spridits till andra länder senare. Den gemensamma nämnaren är att alla de innovationer som skildras gör nytta.Förordet i boken är skrivet av kung Carl XVI Gustaf som inte bara är statschef utan också Kungl. Vetenskapsakademiens beskyddare - och som personligen har ett stort intresse för uppfinningar och innovationer. Boken görs i samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien. [Bokinfo]
Includes index
Keywords: Geschichte 1720-2020; Patent; Technik; Ingenieurwissenschaften; Innovation; Schweden; Technological innovations; Sweden; History