Most, zánik a zrození = Brüx, Untergang und Wiedergeburt - Andrejchová, Petra; Brož, Tomáš; Hanzlík, Jan 1987- (Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem, 2022)
Základem publikace se stala výstava "Most. Zánik a zrození.", pořádaná NPÚ ÚOP v Ústí nad Labem v roce 2014 k 50. výročí rozhodnutí o demolici města. Jejím cílem bylo populárně naučným způsobem veřejnosti přiblížit i ve světovém kontextu jedinečný experiment spočívající v totálním zničení historického města a výstavbě města zcela nového, a to včetně kompletní, velmi rozsáhlé infrastruktury. K tomu byly využity prameny, které jsou součástí spisových archivů a které NPÚ spravuje jako nástupnická organizace Krajského střediska státní památkové péče, zajišťujícího v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století odbornou dokumentaci historického stavebního fondu města před jeho demolicí. Nyní vychází stejnojmenná publikace, rozšířená o řadu obrazového materiálu z fondu Oblastního muzea a galerie v Mostě a za podpory Magistrátu města Most
Náklad: 3000 ks
Keywords: Geschichte; Most -- Stadt; Bildband