J.B. van Loghem architect van een optimistische generatie - Eggink, Rudolphine (De Nieuwe Tuinwijkpers, 2022)
Het is in de literatuur een bekend verschijnsel: auteurs die beroemd zijn in kringen van hun collega's, zonder ooit echt door te breken bij het grote publiek. Maar ook in de wereld van de architectuur komt dit voor. J.B. (Han) van Loghem is een duidelijk voorbeeld. Zijn naam zal veel mensen weinig zeggen, toch behoort hij wel degelijk tot de groten der bouwkunde. Een niet onbelangrijke reden voor die onbekendheid is ongetwijfeld dat zijn bijzondere werk voor een groot deel is te vinden op slechts twee plekken: het Noord-Hollandse Haarlem en het Siberische Kemerovo. Maar zijn invloed is veel groter geweest dan te zien is in zijn werken. Zijn niet aflatende pleidooien voor betere woonomstandigheden klinken ook heden ten dage nog duidelijk na. Goed wonen mocht geen voorrecht voor de rijken zijn. Van Loghem liet zien dat comfortabel wonen ook mogelijk is in huizen die voor zeer kleine budgetten moeten worden neergezet. Stijl en uiterlijke kenmerken van zijn woonhuizen zouden in de loop der jaren nog de nodige veranderingen ondergaan, zijn hoofddoel, een woonhuis te bouwen waarin mensen zich onmiddellijk thuisvoelen, is vanaf zijn eerste ontwerp te zien. Dat heeft alles te maken met de ligging op het perceel, de oriëntatie op de omgeving en de natuur en de plattegrond. Bewoners van een Van Loghemhuis blijven er vaak zo lang mogelijk wonen en als zij een ander huis van dezelfde architect bezoeken voelen zij zich onmiddellijk omringd door de ondefinieerbare warmte van het thuisgevoel. In deze monografie zijn nu, naast een heldere en boeiende beschrijving van zijn ideeën en werkwijze voor het eerst alle bekende ontwerpen samengebracht.
Includes bibliographical references
Onder de naam De Nieuwe Tuinwijkpers heeft de Stichting Erfgoed J.B. van Loghem onlangs het complete oeuvre van J.B. van Loghem uitgegeven
Keywords: Loghem, Johannes Bernardus van -- 1881-1940