Vikingtiden på 200 sider fra høvdingstyre til rikskongedømme - Ekeberg, Jan Ove 1954- (Kagge Forlag, 2022)
Vikingtiden forandret Norge for all ettertid. Vi fikk de første byene, de første skrevne lovene og med kristendommen et nytt tankesett. Dette er den fascinerende historien om hvorfor vikingtiden, til tross for blodige tokt, ble en opplysningstid i Norge. Jan Ove Ekeberg tar oss med på hærtokt til fremmede land, med blodige slag, plyndring og herjing. Men han forteller også om andre sider ved vikingenes liv, og viser hvordan vikingtiden var en rik opplysningstid som la grunnlaget for den senere nasjonen Norge. Vikingene tok med seg viktig kunnskap hjem og moderniserte landet. De første byene vokste frem, vi fikk et enhetlig myntsystem, de første skrevne lovene, et moderne skriftspråk, og kristendommen fikk varig fotfeste i landet vårt. Dette er en lettlest innføring i 250 år med norsk vikingtid. Vi hører om de første blodige angrepene, om vikingene som grunnleggere av små riker i England, Irland, Normandie og på øyene i Vesterhavet, om hvordan Island befolkes og om oppdagelsene av Grønland og Amerika. Hva satte vikingene i stand til dette? Og hva var vi blitt som land da vikingtiden var over?
Keywords: Geschichte 850-1050; Wikinger; Norwegen