Pražská Pallas a moravská Hellas 1902 Auguste Rodin v Praze a na Moravě - Musilová, Helena 1974-; Dvořáková, Hana 1948-; Juříková, Magdalena 1956-; Vlnas, Vít 1962- (Galerie a nakladatelství Stará pošta, 2022)
V roce 1902 navštívil Prahu a Moravu francouzský sochař Auguste Rodin. Tato cesta, spojená s jeho tehdy největší zahraniční výstavou, byla důležitá nejen pro sochaře samotného, ale zanechala nesmazatelné stopy i v místě návštěvy. Byla zásadní pro tehdejší generaci malířů a zejména sochařů, kterým pomohla ujasnit si cestu k modernímu výtvarnému směřování, a předznamenala také budoucí orientaci naší výtvarné scény na francouzské umění. Z toho, co tehdejší umělecká a společenská elita považovala za důležité této významné návštěvě ukázat, lze navíc usuzovat mnohé o prioritách a charakteru české společnosti na počátku 20. století. Publikace se poprvé systematicky věnuje doprovodnému programu, který byl pro Rodina připraven. Na základě nového studia archivních pramenů (časopisů, korespondence, osobních archivů aj.) se snaží rovněž zmapovat důvody, proč přijel Auguste Rodin na Moravské Slovácko, kde navštívil Výstavu slovenských a moravských výtvarných umělců v Hodoníně a kde u příležitosti jeho návštěvy proběhla téměř "celoslovácká" slavnost. Publikace doprovázející stejnojmenný putovní výstavní projekt (2022–2024) vznikla ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy, Moravským zemským muzeem v Brně a Galerií výtvarného umění v Hodoníně.
Impressum: Kniha vychází u příležitosti stejnojmenné výstavy, konané v Galerii hlavního města Prahy (2022), Moravském zemském muzeu v Brně (2023) a Galerii výtvarného umění v Hodoníně (2023). - Ermittelte Ausstellungsdaten: 25.10.2022-29.1.2023, Dům fotografie, Revoluční 5, Praha 1
Keywords: Rodin, Auguste -- 1840-1917; Geschichte 1902; Reise; Böhmische Länder; Prag; Rodin, Auguste / 1840-1917; Artists / Influence; Artists / Exhibitions; Intellectual life; Czech Republic / Prague; Czech Republic / Moravia; 1902; Criticism, interpretation, etc; Exhibition catalogs; Ausstellungskatalog -- Pražský Dům fotografie -- 25.10.2022-29.01.2023 -- Prag