Kvarteret Sankt Mikael arkeologi 1904-2020 - Larsson, Stefan 1964- (Kulturen, 2022)
"Mellan april och december 2019 gjordes en arkeologisk undersökning i kvarteret Sankt Mikael 16, numera 20, invid Stora Algatan i centrala Lund, strax öster om domkyrkan. Sett till yta och volym var detta den mest omfattande undersökning som gjorts i staden på närmare två decennier. Undersökningen, som hade en tvärvetenskaplig inriktning, genererade ett omfattande arkeologiskt, osteologiskt och arkeobotaniskt källmaterial utgör en god grund för fortsatta studier och kunskapsuppbyggnad kring stadens historia. På platsen fanns spår efter bebyggelse som uppförts runt millennieskiftet 1000 och efter delar av ett kanikresidens. Bland mycket annat som framkom vid undersökningen fanns också förhållandevis välbevarade lämningar efter ekonomibyggnader som tillhört dominikankonventet, vilket fram till reformationen låg i kvarteret. Dessa fynd aktualiserade behovet av en förnyad genomgång, bearbetning och analys av äldre arkeologisk dokumentation av konventskyrkan och kringliggande bebyggelselämningar. Detta kunde genomföras under 2021 och har integrerats med fördjupningsarbetet utifrån undersökningen 2019 i den här boken. Den innehåller ett antal texter som belyser olika aspekter av Lund i äldre tider. [...]"
Keywords: Geschichte 1000-1500; Geschichte 1904-2021; Ausgrabung; Archäologie; Lund; Lund (Sweden) / Antiquities; Antiquities; Sweden / Lund; Utgrävningar; Städer / historia; Sverige / Skåne / Lund; 1900-talet; 2000-talet; Aufsatzsammlung