Parallelle sporen een dubbelbiografie over de archeologen Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) en Albert Egges van Giffen (1884-1973) - Verhart, Leo 1952- (Uitgeverij matrijs, 2022)
"Twee mannen domineerden bijna vijftig jaar lang de Nederlandse archeologie. Ze waren meester en leerling, maar kregen al snel ruzie. Het gevolg was dat ze bijna hun hele leven elkaar zouden tegenwerken. Die fascinerende strijd, in beleidskringen de persoonlijke tegenstellingen genoemd, zou bepalend zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse archeologie. Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) werkte bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, de toonaangevende instelling in de Nederlandse archeologie. Hij introduceerde de moderne archeologie in ons land. Zijn leerling Albert Egges van Giffen (1884-1973) zou hem binnen dertig jaar overvleugelen met zijn eigen Biologisch-Archaeologisch Instituut in Groningen. Holwerda en Van Giffen zijn de grondleggers van de archeologie in Nederland; even samen en daarna apart. Hun levens zijn sterk met elkaar vervlochten, al zagen ze het zelf anders. Vanuit onze tijd zijn die levens te volgen als lange parallel lopende sporen. Deze dubbelbiografie gaat over hun bijzondere levens, hun enerverende strijd en wat dit alles heeft betekend voor de archeologie in de context van honderd jaar Nederland (1880-1980). Meer dan twintig jaar had auteur Leo Verhart nodig om al die gegevens te verzamelen. Minutieus onderzocht hij hun persoonlijke levens, hun prestaties, successen, mislukkingen, tegenstellingen en de gevolgen. In zijn speurtocht ontdekte hij vele nieuwe en onverwachte aspecten van hun levens. Die enorme hoeveelheid gegevens levert een intrigerend gelaagd verhaal op dat hij levendig, boeiend en spannend weet te vertellen."
Keywords: Giffen, Albert Egges van -- 1884-1973; Holwerda, J. H. -- 1873-1951; Holwerda, J. H. / (Jan Hendrik) / 1873-1951; Giffen, A. E. van / (Albert Egges) / 1884-1973; Archaeologists / Netherlands / Biography; Archaeologists; Netherlands; Biographies; Biografie