Neo Rauch - Wegzehr - Rauch, Neo 1960-; Tupan, H. R. 1958-; Zacharias, Kyllikki (Waanders Uitgevers, 2022)
Neo Rauch (1960, Leipzig) is een icoon in de hedendaagse kunst. Zijn kleurrijke schilderijen en tekeningen voelen als een droomwereld die geleidelijk verontrusting teweegbrengen. In zijn werk combineert Rauch op een unieke manier een bewogen persoonlijke en politieke geschiedenis. Toen hij nog maar vijf weken oud was kwamen Rauchs ouders om in een treinongeluk. Hij wordt opgevoed door zijn grootouders in de voormalige DDR. Later gaat hij studeren en lesgeven aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Rauch groeit uit tot het kopstuk van de Neue Leipziger Schule. Invloeden van het Sociaal Realisme (de staatskunst van de DDR), terugkerende motieven als fabrieksschoorstenen en kerktorens en folkloristische figuren kolken samen in de geconstrueerde interne wereld van de kunstenaar. Wegzehr stelt zijn werk op papier centraal. Exhibition: Drents Museum, Assen, The Netherlands (09.10.2022 - 26.03.2023)
Colofon: Dit boek verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling "Neo Rauch - Wegzehr" in het Drents Museum van 9 oktober 2022 tot en met 26 maart 2023
Keywords: Rauch, Neo -- 1960-; Ausstellungskatalog -- Drents Museum -- 09.10.2022-26.03.2023 -- Assen; Bildband