Két tükör között időírás irodalommal (1991-2014) - Végel, László 1941- (zEtna, 2016)
A délvidéki magyar író esszéivel, igényes publicisztikáival a kilencvenes évek óta a hazai olvasó is rendszeresen találkozhatott a magyarországi folyóiratokban, hetilapokban, főként a Jelenkorban és a Kritikában, később pedig pedig önálló rovata is lett a Magyar Narancsban. Mostani kötetében nincs ugyan szerzői elő- vagy utószó, és a borítószöveg sem igazít el e tekintetben, az alcímben megadott dátumokból és az írásokból mégis kiolvasható, hogy Végel László korántsem csak legutóbbi műve (Balkáni szépség; 201526475) megjelenése óta keletkezett anyagból válogatott, hanem (1991-től kezdve) számos régebbi darabot is fölvett ebbe az összeállításba. A könyvből jól kirajzolódó terve ugyanis az lehetett, hogy az elmúlt két és fél évtized tapasztalatainak közvetítésén túl, az emlékek mélyrétegeiből is minél többet hozzon felszínre. A kisprózai írások időrendben sorjáznak a válogatásban: az első az 1991-es keltezésű, pár soros Az alanyról és az állítmányról, az utolsó pedig A török család drámája 2014-ből. Az Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelenő kötet nemcsak a kisebbségi létproblémák iránt fogékony olvasóknak, hanem az esszéműfaj minden kedvelőjének ajánlható
Keywords: Végel, László / 1941-; vajdasági magyar irodalom / napló / 20-21. század / 1991-2014