De zeventiende eeuw - Helmers, Helmer J. 1977-; Janssen, Geert H. 1977-; Noorman, Judith; Waa, Frits van der 1954- (Leiden University Press, 2021)
Wie 'zeventiende eeuw' zegt, denkt al snel aan Rembrandt, Amalia van Solms, Huygens, Van Schurman, en Spinoza, aan de VOC en aan pompeuze grachtenpanden vol weelde en schatten. De Republiek der Verenigde Nederlanden was in de zeventiende eeuw dan ook een politieke grootmacht, met wereldwijde handelsbelangen en een toonaangevend cultureel leven. Deze Nederlandse 'gouden eeuw' is vaak geroemd vanwege zijn religieuze tolerantie, artistieke creativiteit en economische innovatie. Tegelijkertijd is hij berucht vanwege betrokkenheid bij oorlogvoering, slavernij en militaire onderdrukking in Azië, Afrika en Amerika. Dit handboek biedt een rijk geïllustreerd en caleidoscopisch overzicht van dit veelbesproken tijdperk, geschreven door internationale experts. Edited and extended edition of 'The Cambridge Companion to the Dutch Golden Age', Cambridge University Press, 2018 Translated by Frits van der Waa