Revolusi! Indonesië onafhankelijk - Stevens, Harm 1969-; Sidharta, Amir 19XX-; Triyana, Bonnie 1979-; Anker, Marion 19XX- (Rijksmuseum, 2022)
Een boek en een tentoonstelling over het vurig najagen van een vrij Indonesië in de jaren 1945-1949, na de Japanse bezetting en de lange koloniale overheersing. Een team van Indonesische en Nederlandse conservatoren brengt verhalen, historische voorwerpen, kunstwerken, propagandaposters, films en foto?s bijeen als getuigen van dit turbulente verleden. Door in te zoomen op ervaringen van mensen die het meemaakten, wordt duidelijk dat deze geschiedenis vele gezichten en stemmen heeft. 0In het boek 'Revolusi!' volgt de lezer de gebeurtenissen van zeer nabij, bezien door de ogen van onder meer journalist Rosihan Anwar, een van de drijvende krachten achter het in oktober 1945 in Jakarta opgerichte dagblad Merdeka, en Sutarso Nasrudin, die in een zakboekje foto?s van zijn kameraden en familie plakt. We zien dat Letty Kwee in 1946 besluit met haar gezin naar Nederland uit te wijken en hoe fotograaf Cas Oorthuys bedrijvige werkplaatsen op Java vastlegt waar jonge Indonesiërs propagandaposters maken. Oorlogsvrijwilliger Hans van Santen neemt op Sumatra deel aan de eerste militaire actie en Tanja Dezentjé reist de wereld over om de zaak van de Republiek Indonesië te propageren. In 'Revolusi!' staan de mensen centraal. Ondersteund door prachtig beeldmateriaal geven hun verhalen in dit boek en in de tentoonstelling gezicht aan vier jaar vrijheidsstrijd in Indonesië.
Keywords: Ausstellungskatalog -- Rijksmuseum Amsterdam -- 11.02,2022-06.06.2022 -- Amsterdam