Kakelugnen i Sverige - Frängsmyr, Carl 1971-; Grandin, Karl 1965-; Perers, Maria (Bokförlaget Stolpe, 2021)
Arkitekten och överintendenten Carl Johan Cronstedt presenterade 1767 ett memorial med titeln ?Beskrifning på Ny Inrättning af Kakelugnar til Weds Besparing för Rikets råd?. Där beskrevs en revolutionerande konstruktion som skulle komma att förändra svensk arkitektur och hushållning under de kommande hundrafemtio åren: den moderna kakelugnen.00Fram till 1900-talets början förblev kakelugnen den i särklass viktigaste värmekällan i svenska hem. Både teknik och estetik förfinades, även om det huvudsakligen är samma grundprincip som fortfarande används idag vid kakelugnsuppsättningar. Idag är kakelugnen ett viktigt exempel på upplysningstidens arbete med teknik, vetenskap och konsthantverk, och genom att följa kakelugnens utveckling öppnas ett fönster till 1700-talets tankevärld. Boken ingår i serien Perspektiv från världsarvet Engelsbergs bruk. Tidigare utgiven titel i serien är Tapeter genom tiderna. Bland kommande titlar syns även Järnbrukens historia och Trädgårdar under brukens tidevarv. Huvudredaktör är Svante Helmbaek Tirén
Die Beilage ist eine Faksimileausgabe von: Cronstedt, Carl Johan, 1709-1777: Beskrifning på ny inrättning af kakelugnar til weds besparning : jämte bifogade kopparstycken : Stockholm : Tryckt uti Kongl. Tryckeriet, [1761]
Keywords: Cronstedt, Carl Johan -- 1709-1777; Geschichte 1700-1900; Kachelofen; Schweden; Konferenzschrift -- Engelsbergs bruk -- 2020 -- Västmanland