Axel Törneman och modernismen - Holger, Lena 1941-; Allgårdh, Sophie 1964-; Kollnitz, Andrea 1970-; Kylhammar, Martin 1954-; Helmbaek Tirén, Svante 1988- (Bokförlaget Stolpe, 2021)
Axel Törneman (1880 1925) var aktiv som konstnär mitt under den moderna konstens genombrott. Trots sin relativt korta levnad hann han både uppleva och vara en del av de dramatiska kulturella skiften som präglade 1900-talets början. Med Törneman som portalfigur kartlägger denna antologi de tidiga konst- och idéströmningar som idag samlas under begreppet modernism. I hans måleri finns nämligen viktiga nycklar till förståelsen av modernismens utveckling i såväl Sverige som Europa. Genom att växla mellan den bio grafiska närläsningen och det större, internationella sammanhanget blir Törnemans liv och verk ett sätt att koppla samman modernismens mångbott nade rötter.
Keywords: Törneman, Axel -- 1880-1925; Aufsatzsammlung