Luften så klar nordeuropeiska konstnärer och författare i Rom 1780-1950 - Lysell, Roland 1948-; Pirholt, Mattias 1975-; Smedberg Bondesson, Anna (Makadam, 2020)
Även å den ödsligaste och osundaste sidan av Campagna di Roma, den åt Ostia till, [?] är luften så klar, att den i de skarpaste drag visar de fjärmaste föremål. De förtrollande konturerna och perspektiven det veka smältande fjärran det harmoniskt rödaktiga i luften, som utbreder sig över alla föremål vid solens upp- och nedgång?? (Per Daniel Amadeus Atterbom minns sin resa till Italien 1817?19)00Konstnärer, författare och andra kulturpersonligheter i norra Europa har längtat till Italien åtminstone från Goethe och framåt. Denna essäsamling ger ett brett perspektiv på den nordeuropeiska Italienbilden från sent 1700-tal till mitten av 1900-talet. Vi får följa såväl Goethe som H.C. Andersen och Georg Brandes på deras italienska resor, uppleva poeten John Keats sista dagar, se arbeten av målarna Gustaf Söderberg, Gustaf Wilhelm Palm, Carl August Ehrensvärd och Louis Masreliez, delta i salonger med aktrisen Emilie Högqvist, studera Colosseum genom arkitekten Gustaf af Sillén, höra romerska visor av Evert Taube och leva oss in i Percy Bysshe Shelleys dramatik, ta del av Selma Lagerlöfs förundran och August Strindbergs frustration.00Sammantaget visar Luften så klar att den nordeuropeiska traditionen av Italienskildringar inte är så ensidigt romantiserande som historien vill göra gällande, utan i själva verket rymmer en stor komplexitet.00Författarna är konst-, teater- och litteraturvetare verksamma i Sverige och Danmark
Keywords: Geschichte 1780-1950; Schriftsteller; Aufenthalt; Künstler; Skandinavien; Rom; Aufsatzsammlung