Johan van Veen, meester van de zee grondlegger van het Deltaplan - Ham, Willem van der 1958- (Boom, 2020)
"Pas langzaam dringt de grote betekenis van Johan van Veen door. De Deltawerken, waarvan hij de grondlegger was, worden beschouwd als een modern wereldwonder. Willem van der Ham richt een papieren monument op voor deze briljante maar ook grillige ingenieur. Het is het meeslepende verhaal van een rusteloze wetenschapper, strijdend tegen de elementen en tegen bureaucratie. Twintig jaar voor de Watersnoodramp waarschuwde hij al dat de dijken veel te laat en te zwak waren. Hij kreeg op 1 februari 1953 zijn wrange gelijk. Als meester van de zee begreep Johan van Veen als geen ander de grillen van de Nederlandse delta. Zijn plannen voor de kustbescherming zijn nog steeds actueel en hij staat aan de basis van de moderne klimaatwetenschap. Als eerste besefte Johan van Veen welke gevaren er voor Nederland in de zeespiegelstijging schuilden."--Back cover
Keywords: Veen, Johan van -- 1893-1959; Biografie