Norbert Grund velký mistr malých formátů - Vondráčková, Marcela; Grund, Norbert Joseph Carl 1717-1767 (Národní Galerie v Praze, 2019)
První ucelená monografie Norberta Grunda (1717-1767), jednoho z nejvýznamnějších představitelů rokokové malby v Čechách, hodnotí jeho tvorbu v širších domácích i středoevropských uměleckých souvislostech a zaměřuje pozornost na autorův mimořádně bohatý námětový i stylistický rejstřík, odrážející nejrůznější inspirační zdroje. Monografie reflektuje i otázku popularity Grundových obrazů, které graficky reprodukoval Jan Jiří Balzer. Její součástí je také studie o sběratelství umělcových obrazů až do současnosti a stať rekapitulující vliv Norberta Grunda na formování a vývoj české krajinomalby 19. století. Publikace obsahuje 446 reprodukcní a doplňuje ji výběrový katalog Grundových a Balzerových děl
enthält Resumé auf englisch und auf deutsch auf Seiten 431 - 437
Keywords: Grund, Norbert Joseph Carl -- 1717-1767; Aufsatzsammlung; Werkverzeichnis