Damast 150 jaar fijn tafellinnen in Nederland - Boot, Caroline 1955- (TextielMuseum, 2020)
"In deze uitgave brengt Caroline Boot, conservator van het TextielMuseum, de fraaie en veelomvattende collectie damast van het TextielMuseum tot leven. Van ontwerpen uit ca. 1875 tot het eigentijds tafellinnen dat in het TextielLab wordt vervaardigd. Het damast, met Art Nouveau dessins van sierkunstenaars als Chris Lebeau en Theo Nieuwenhuis en de Amsterdamse School ontwerpen van Jaap Gidding en Cor Mus behoort tot de top van het textieldesign. Na de oorlog maakte Bauhaus-leerlinge Kitty van der Mijl Dekker furore met haar moderne dessins. Op het omslag is het servet 'Druiven' van Chris Lebeau één op één te zien. Door de speciale vouwwijze in combinatie met uv-lak lijkt het omslag het echte servet te zijn. Ook is een belangrijke eigenschap van damast op het omslag zichtbaar gemaakt doordat de voorzijde van het drukvel het dessin in positief toont en op de achterzijde de negatieve vorm zichtbaar is. " - Website uitgever
Oplage 1000
Keywords: Nederlands Textielmuseum; Geschichte 1850-2020; Sammlung; Damast; Tischdecke; Niederlande