Överlevarna röster från förintelsen - Hermele, Bernt 1953- (Ordfront, 2020)
Våren 2020 har det gått 75 år sedan andra världskrigets slut och de som kan vittna om Förintelsen blir allt färre. Samtidigt ökar faktaresistensen i vårt samhälle kraftigt. För tre år sedan började journalisten och författaren Bernt Hermele tillsammans med fotografen Cato Lein resa runt för att samla in berättelser från den sista generationen förintelseöverlevare. Resultatet blev den största dokumentationen i Skandinavien av överlevare av Förintelsen och har publicerats i den uppmärksammade podcasten Överlevarna. I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari kommer nu även boken med samma namn där Cato Leins svartvita bilder lyser klart bredvid de starka vittnesmålen och familjebilderna. 'Överlevarna' bygger på 95 berättelser om Förintelsen och är en bok om drömmar och mardrömmar, sammanbrott och livslust. Bernt Hermele är journalist och författare. Cato Lein är en av Sveriges främsta fotografer.
Keywords: Weibliche Überlebende; Judenvernichtung; Überlebender; Interview