Az én Erdélyem történetek, mentalitások, identitások - Mitu, Sorin 1965- (Mentor, 2017)
A kolozsvári egyetemi tanár először 1999-ben hívta ki maga ellen a román soviniszták haragját, a 12. osztályosok számára írt történelem tankönyvét dühödt támadások érték, mondván, lábbal tiporja a román nemzeti érzelmeket. Sorin Mitu jól tudja, hogy Erdély, az erdélyiség gondolata erős érzelmeket kelt mind a románok, mind a magyarok körében, épp ezért lehetőleg kerüli az érzelmi közelítést, levéltári forrásokra és szakirodalmi megállapításokra alapozza tanulmányait és ezt a könyvét, miközben meghitt otthonossággal beszél szülőföldjéről. E vaskos kötetében nem módszeres, áttekintő Erdély-történetet ad, vagy nem a múlt egyik korszakát dolgozza föl, hanem az Erdélyről való gondolkodás, a múltértelmezés kérdéseiben igazít el, éspedig azzal a kimondott szándékkal, hogy lerombolja a román sovinizmus Erdély-képét. Mitu már a ’80-as években fölismerte, hogy a román történelmi gondolkodás legnagyobb problémája "a színét váltogató, kaméleonhoz hasonló és odvas nacionalizmus", amely minden korban minden – fasiszta vagy kommunista – aktuálpolitikai szándékot kiszolgált. E kiindulópont jegyében most fölsorakoztatja azokat a szempontokat, amelyek az ő Erdély-képét összeadják. E szempontokat három szinten jeleníti meg: elemző tanulmányokban, a történettudomány önvizsgálatát szolgáló kétkedő írásokkal, valamint a témakör egyéni, önéletrajzi ihletésű megközelítésével. Maga a kötet hat fejezetre tagolódik. Az első (Hogyan írjunk történelmet?) kritikai elemzés és szubjektív ítéletmondás a román történettudományról, illetve e részben vázolja föl a maga nézeteinek távlatait
Keywords: Geschichte; Kultur; Politik; Mentalität; Transylvania (Romania) -- Civilization; Transylvania (Romania) -- History; Siebenbürgen; Erdély / történet; identitás / magyar / Erdély / 18-19. sz; nemzetiségi kérdés / Erdély; kisebbség / román / Erdély / 18-19. sz; nemzeti mozgalom / Erdély; nacionalizmus / román / Erdély; történettudomány / román