Petrus in Rome een historische gids tot de oudste Petrustradities - Dijkstra, Roald 1985-; Espelo, Dorine van 1981- (Garant, 2019)
Rome, ooit caput mundi of 'hoofdstad van de wereld' genoemd, is nog altijd het centrum van een van 's werelds grootste godsdiensten. De stad trekt bezoekers van over de hele wereld: niet alleen pelgrims op zoek naar religieuze vervulling, maar ook talloze toeristen met meer seculiere interesses. De unieke combinatie van christelijk en antieke erfgoed maakt Rome tot een fascinerende stad.0In het antieke Rome werden ook allerlei verhalen gesitueerd waarin de apostel Petrus een belangrijke rol speelde. Zijn kruisdood in Rome werd al in de tweede eeuw alom voor waar aangenomen en vormt nog steeds een van de fundamenten voor Romes religieuze aantrekkingskracht en kerkelijke positie. Maar een verhaal over Petrus' dood in Rome suggereerde veel meer: de apostel had ook in Rome gewoond, gepredikt, wonderen verricht en gevangen gezeten! Al snel ontstond een web van verhalen omtrent Petrus' verblijf in de stad. Naarmate de tijd vorderde, functioneerden de petrinische locaties steeds vaker als anker voor sociale, culturele en politieke vernieuwingen in Rome en daarbuiten.
Keywords: Petrus -- Apostel, Heiliger; Rom; Petrus / apostel / -64; Rome