Ryssland utan Putin friare, fredligare, rättvisare - Fredrikson, Stig 1945- (Carlssons, 2019)
Vladimir Putin har lett Ryssland i snart tjugo år. Inrikes har landet utvecklats mot alltmer förtryck och statlig kontroll över både politik och ekonomi. Utrikes har Putin fört en allt aggressivare och mer militant rysk politik, i takt med att han odlat myten om Ryssland som en belägrad fästning omgiven av fiender i väst. I sin nya bok skildrar Stig Fredrikson initierat hur Putins auktoritära och korrupta styre är uppbyggt men också hur mycket bättre ett Ryssland utan Putin skulle vara. Han tror visserligen att Putin tänker sitta kvar så länge han kan, men anser att det ändå finns hopp om ett reformerat och mer demokratiskt Ryssland efter Putin, inte minst tack vare kraven från den unga generationen som tröttnat på de nuvarande ledarna och på putinismen. Stig Fredrikson är sedan decennier en framstående kännare av ryskt samhälle och politik. I en rad uppskattade böcker har han skildrat det moderna ryska samhället. Han var också nära vän med författaren och dissidenten Aleksander Solzjenitsyn. Boken om deras relation,?Alexanders kurir Ett journalistliv i skuggan av det kalla kriget?, finns nu i en fjärde upplaga. Han har även skrivit en tidigare bok om Vladimir Putin,?Oligarken och presidenten Tvekampen mellan Chodorkovskij och Putin? (2013), liksom böckerna?Daterat Moskva Rysslands väg leder bort? (2009) och?Boris Jeltsin Reformatorn som inte nådde ända fram? (2016).
Keywords: Putin, Vladimir Vladimirovič -- 1952-; Russland