Håbets Europa i 89 billeder - Friis, Lykke 1969- (Gads forlag, 2019)
Den 9. november 2019 er det 30 år siden, Berlinmuren faldt. Året 1989 ændrede Europa og verden fundamentalt. Med ét skulle alle de kort, der trækkes ned i Europas klasseværelser, trykkes om, så der blev plads til et genforenet Tyskland og mange nye lande øst for det gamle jerntæppe. Også historiebøgerne måtte skrives om. Pludselig var 1945-1989 ikke længere efterkrigstiden, hvor stormagterne havde fundet en permanent løsning på det tyske spørgsmål i form af Tysklands og Europas deling. I 1989 blev det klart, at 1945-1989 kun havde været epilog til 2. Verdenskrig, og at den egentlige efterkrigstid havde 1989 som startdato.00Selvom mange i 2019 er kritiske over for Europas udvikling, er udgangspunktet for bogens forfatter, europaekspert Lykke Friis, at nutidens Europa er langt bedre end før Murens fald.Atomraketter, der ikke længere truer med at udslette europæerne i øst og vest, frie valg og retten til at rejse frit er kronjuveler, der ikke kan undervurderes, også selvom vi for længst er begyndt at tage dem for givet og tit glemmer at pudse dem.Der er dog ingen tvivl om, at håbet og den overdøvende jubel fra 1989, 'den sidste store stjernestund i Europa', hos mange i jubilæumsåret 2019 er erstattet af usikkerhed og skuffelse.
Keywords: Geschichte 1989-1990; Ost-West-Konflikt; Beendigung; Europa