Rolldiktningens poetik Olaf von Dalins experimentella tillfällesdiktning - Möller, Daniel 1974- (Makadam, 2019)
Olof von Dalin (1708--1763) är en skepnadsskiftande person och diktare. I sina texter anlägger han gärna masker, talar genom främmande, uppdiktade munnar. Dalin är inte bara en författare, utan många. Han anteciperade Bellman, som i likhet med sin förebild Dalin gav liv åt olika karaktärer och talade och sjöng med olika poetiska tonfall. Dalin är både pekoralpastischens upphovsman i Sverige och den förste i svensk litteratur att systematiskt ägna sig åt rolldiktning. I ?Rolldiktningens poetik? lyfts tidigare okända, nyskapande och experimentella sidor i det gigantiska författarskapet fram för första gången. Boken bygger på många års grundforskning i arkiv och ger en ny tolkning av vår jämte Bellman främste 1700-talsförfattare. Daniel Möller är docent och lärare i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har tidigare bl.a. skrivit en bok om djurepitafier från 1600- och 1700-talen och forskat om Gunnar Ekelöfs pekoralpastischer. Tillsammans med Niklas Schiöler har han även redigerat antologin ?Svensk poesi? (2016). Senast utgav han antologin ?Tre sekler av svenska pekoral? (2019).
Keywords: Dalin, Olof von -- 1708-1763; Lyrik; Gelegenheitsgedicht; Rollengedicht; Dalin, Olof von / 1708-1763 / Criticism and interpretation; Dalin, Olof von / 1708-1763; Criticism, interpretation, etc