Tropenjazz jazz in Indië 1919/1950 = jazz in the Dutch East Indies 1919/1950 - Mak van Dijk, Henk 1955- (Uitgeverij West, 2019)
Tropenjazz' gaat over jazz in Nederlands-Indië, vanaf de Fidgety Feet Jazz gespeeld in 1919 tot serieuze luisterjazzconcerten eind jaren dertig. 'Tropenjazz' tovert de lezer een uitbundige wereld voor van vrolijke jazz, gespeeld door orkesten in alle soorten en maten: scheepsorkesten van de grote ocean liners, topensembles van overzee, bioscooporkesten, Manilla-jazz, schoolbandjes, Indo-Europese jazzorkesten en inheemse bands. Een regen van afbeeldingen, advertenties en zeldzame foto?s illustreert bands, solisten, sociëteiten, hotels, dancings, zwembaden, grammofoons en platen, Hollywood-muziekfilms en de radio. De Indische jazzwereld kent zijn schaduwenkanten: de context van de koloniale samenleving, koloniaal gedachtegoed over blanke superioriteit, discriminatie van Indo-Europese musici, economische malaise, de Japanse bezetting, naoorlogse ontreddering en een gedwongen vertrek uit Indië voor vele jazzmusici. De epiloog opent een venster op internationaal gewaardeerde Indische jongens in Nederland en jazz in Indonesië. 'Tropenjazz' wil vooral een ervaring bieden, verbazen over een wervelende jazzwereld die weliswaar voorgoed verdwenen is, maar een nieuw momentum zeker verdient.
Keywords: Geschichte 1919-1950; Jazz; Jazzmusiker; Musikleben; Niederländisch-Indien; Nederlands Oost-Indië; 1916-1950; Indonesië; geschiedenis; Jazz / Indonesia / History; Jazz musicians / Indonesia / Biography; Jazz musicians; Indonesia; Biographies; History